Nieuwsarchief

Dit is het nieuwsarchief van de Citroën SM, de club en evenementen. Het laatste nieuws vindt u op de Homepage.

Record Regembeau gebroken op Technische Meeting!
11/11/2016


 

 
Technische Meeting
22/10/2016

Op 5 november gaan we elkaar weer zien! Vanaf 10.00 uur staat bij Visscher Culemborg aan de Pascalweg 29 in Culemborg de koffie klaar. Daarna volgt tekst en uitleg in de praktijk over het afstellen van carburateurs. Rond een uur of 12.30-13.00 uur lunchen we samen in Grand Café Le Pêcheur au premier étage. Dat wordt een culinair hoogstaande lunch met soep en broodjes voorzien van traditioneel delicieus beleg uit het vet respectievelijk Dijon: croquettes avec moutarde.
 
Regembeau heeft tot op heden ongetwijfeld het wereldrecord aantal SM's in de garage op z'n naam. Daar willen we wat aan doen! De werkplaats van Visscher Culemborg is wel een stukje groter dan die van Regembeau. Er staan zeker méér bruggen! Het zijn er twintig, een getal waar Regembeau van droomt. We gaan ervoor niet alleen het wereldrecord aantal SM's in een garage te verbreken, maar ook die op de bruggen in een garage. Het enige dat we nodig hebben is dus een meer dan gezonde opkomst bij deze seizoensafsluiter. Om dat te bereiken en ook omdat het gewoon leuk is, gaan we ook onze Duitse clubgenoten uitnodigen en de eerste zusterclubsmeeting houden. Dus.... Komt dat zien, komt dat zien en komt dat meemaken!  

 
 
 

 
Nabeschouwing BBQ rit 2016
02/07/2016



De toerrit zit er weer op. Het was een fantastisch leuk en goed bezocht evenement. Tekst en uitleg bij het gemaal en het museum De Tuut waren leuk gepresenteerd. De vrijwilligers hadden ook gezorgd voor een heerlijke lunch. De route was top en leende zich vanwege de regen niet zo voor leuke kiekjes. Aangekomen bij het Betuws Wijndomein klaarde het weer op en konden we genieten van een gezellig en goed bereide barbecue.

       

Alle andere ingezonden foto's zie je in het album BBQ 2016


 
BBQ rit 2016
11/06/2016

Oude Techniek en Jonge Wijn
Voor zaterdag 25 juni hebben Rob Kruijff, Luco Fokkert en Wouter van den Berg een mooie rit georganiseerd voorafgaand aan de jaarlijkse BBQ.

De rit voert dit keer afwisselend over smalle rivierdijken met wijds uitzicht, kaarsrechte polderwegen en door lieflijke dorpjes en kleine stadjes tussen Maas, Waal en Neder-Rijn.

Het trefpunt
We verzamelen vanaf 10:30 uur bij Stoommuseum "De Tuut" in Appeltern, de Tuut 1, 6629AA Appeltern (www.de-tuut.nl), waar we welkom worden geheten met koffie/thee en gebak. Na de rondleiding in het stoom museum en het aangrenzende motoren museum wordt er een uitgebreide lunch verzorgd. Om ongeveer 14:00 uur is het tijd om de eigen motoren te starten.

                                                                                                                                   
Parkeren
Bij het museum zelf is voldoende gelegenheid in het verharde weiland tegenover het gemaal en het motorenmuseum.

De Tuut
In 1917 werd besloten tot de bouw van het Stoomgemaal De Tuut te Appeltern. Het stoomgemaal zorgt voor de afwatering van ca 10.000 ha landbouwgrond. Het gemaal draaide niet continue, maar alleen als de hoge waterstand in Maas en Waal de landbouw hinderde. Het gemaal werd alleen opgestart ‘als de boeren voor het krooshek lagen’.

Het Motorenmuseum van De Tuut
Het Motorenmuseum toont een verzameling stationaire motoren, machines die gebruikt zijn voor de aandrijving van werktuigen als pompen, blaasbalgen tot zweefmolens aan toe.

Het zijn de oudste nog lopende verbrandingsmotoren in Nederland. Het geluid van de motoren, de geur van benzine, warme olie en uitlaatgassen doen in het motorenmuseum de sfeer van honderd jaar geleden herleven.

Stichting Doederij
Onder het mom van "Bijzondere mensen op een bijzonder plek” worden bij De Tuut verschillende activiteiten door mensen met een (verstandelijke) handicap verzorgd, waaronder ontvangst en kaartverkoop, maar ook koffie en thee schenken bijvoorbeeld.

Op weg
De rit start in oostelijke richting en voert o.a. langs de ruïne van kasteel Batenburg en het kasteel in Hernen. Het kasteel is geopend tussen 13 en 17 uur (kosten € 7.50) De eerste vermelding van de ‘heren van Hernen’ dateert uit 1247. Eind jaren zestig deed het kasteel dienst als filmlocatie voor de bekende tv-serie Floris.
                                                                                                                                       

We vervolgen de route en komen door het dorp Ochten (zwaar verwoest in de Tweede Wereldoorlog en twintig jaar geleden weer even wereldnieuws toen in februari 1995 de dijk het dreigde te begeven) en langs het beroemde Oranjestadje Buren. Als de tijd het toelaat zeker de moeite van het bezoeken waard. Er is een speciale parkeerplaats buiten de stadsmuren.

We hebben dit keer geen picknick onderweg georganiseerd aangezien we om 16:30 uur verwacht worden voor de borrel op het Betuws Wijndomein (Burensewal 5, 4117 GC Erichem bij Buren) met een glas mousserende LingeParel
                                                                                                                                           
Betuws Wijndomein Midzomeravond
Na het welkomstdrankje is er gelegenheid voor een bezoek aan de Midzomeravondmarkt op het Betuws Wijndomein. Er is van alles te doen voor jong en oud en een culinaire markt waar je diverse lekkere hapjes kunt krijgen, maar eet niet te veel want om half zes begint de BBQ !

Meld je aan!
Wij hebben er in ieder geval al zin in. Het belooft een afwisselende dag te worden met voor ieder wat wils en voldoende afwisseling ook voor de diva’s. Deelname aan de BBQ kost € 25 per persoon, drankjes zijn zoals gebruikelijk voor eigen rekening. Aanmelding graag voor 17 juni via suzannemirable@gmail.com zodat we op tijd het aantal deelnemers kunnen doorgeven i.v.m. de catering.


     
Internationaal evenement 2016
13/05/2016
  
De Nederlandse Citroën SM Club is dit jaar gastheer van het jaarlijkse internationale SM-treffen en ontvangt zo'n 80 auto's met hun inzittenden uit verschillende Europese landen. Zaterdag 14 mei zijn de auto's tussen 10.00 en 18.00 uur te bewonderen op het parkeerterrein voor de SS Rotterdam, aan de 3de Katendrechtsehoofd vlak bij de Erasmusbrug in Rotterdam.   

  

 
 



Johan Cruijff - posthuum over de Citroën SM
24/03/2016
    
Johan Cruijff (1947-2016) laat zich nog een keer voor camera uit over zijn lease SM:
  

 
Het betreft twee pagina's met het zelfde filmpje, maar met verschillende redactie. Het betreft een reportage ter ere van Cruijff's 60e verjaardag. Onze voormalige voorzitter Derk Jan van der Velde figureert met de eerste SM van Cruijff, om en nabij een voetbalveld. Als je het beeld stilzet op 3:04 dan wordt de eigenzinnigheid van deze SM weergegeven!
  
Woorden die opvallen bij de gedenk-tv van vandaag: Johan Cruijff was 'anders dan anderen', 'verrassend'  en 'apart'. Kwalificaties die ook op de Citroën SM van toepassing zijn!

 

 

 
Goodwood en internationaal evenement
17/01/2016
  
Het programma voor het Internationale Evenement is klaar. Ook voor Goodwood Revival zit er schot in de zaak. De eerste 10 tickets zijn besteld en dat smaakt naar meer! Voor beide evenementen kun je je nu inschrijven onder gelijktijdige betaling. Voor het verkrijgen van verdere informatie mail je even naar suzannemirable@gmail.com.
 
               
 
 

 
 
 
Evenementen agenda 2016 is bekend!
07/01/2016
 
Klik hier om er direct heen te gaan.
 
   
 

BBQ 2015: foto's
06/07/2015
 
 
 Een impressie van deze geslaagde dag is te vinden in ons fotoalbum
 
 
   arrangement bij Batavia stad
 

BBQ 2015: Verborgen Tuinen en Vergane Glorie  (Voorst, 27/6 vanaf 10:30)
17/05/2015
 
 
 
Voor zaterdag 27 juni hebben Rob Kruijff, Luco Fokkert en Wouter van den Berg een mooie rit georganiseerd voorafgaand aan de jaarlijkse BBQ. De rit voert dit keer over beboste kronkel weggetjes, weidse heidevelden en kaarsrechte polderwegen van het liefelijke Voorst in Gelderland naar de Bataviawerf in Lelystad.
 
Het trefpunt: we verzamelen tussen 10:30 uur en 12:00 uur in Voorst bij de Verborgen Tuinen van Bert Loman, Klarenbeekseweg 5a, 7383 EA Voorst (www.deverborgentuinenvoorst.nl), waar we welkom worden geheten met koffie en een Geldersche lekkernij.
 
Parkeren: bij de tuinen zelf is onvoldoende gelegenheid en daarom mogen we onze diva’s parkeren op de parkeerplaats van het nabijgelegen van Pannenkoekhuis Voorst, Wilhelminaweg 2, 7383 CA Voorst.
 
De Verborgen Tuinen: wat vijftien jaar geleden klein als hobby begon is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk bekende

attractie voor tuin- en kunstliefhebbers. De tuin is ongeveer 1500 m2 groot en is opgedeeld in een aantal kleinere tuinen. Deze tuinen zijn hoofdzakelijk met vaste planten beplant. De tuinen zijn door hun opzet en variatie afwisselend en spannend. Er zijn veel leuke hoekjes en doorkijkjes gecreëerd. In 2002 heeft de tuin landelijke bekendheid gekregen door de aandacht in het programma 'Tuinieren met kijkers' van SBS. De tuinen en de galerietjes met kunst van Bert en andere plaatselijke kunstenaars zijn op eigen gelegenheid te ontdekken tussen half elf en twaalf uur.

Nb: honden zijn helaas niet toegestaan in de tuinen.

Op weg

Na ons verzamelpunt gaan we op weg. De rit start uiterlijk om twaalf uur in westelijke richting en voert o.a. langs kasteel Ter Horst in Loenen. Omstreeks 1557 liet de Arnhemse burgemeester Wijnand Hackfort het huis als buiten- en jachtverblijf bouwen. Zeven generaties bleef het huis eigendom van de adellijke familie Hackfort. Het kasteel doet tot op de dag van vandaag dienst als woonhuis voor de eigenaren en hun familie, mevrouw Schoonderwoerd - van Voorst van Beest en haar zoon A.H.O. Russelman.
 
De huidige oranjerie werd vroeger gebruikt als graanschuur. Deze schuur stond er al voordat huis Ter Horst werd gebouwd. In die tijd diende deze schuur waarschijnlijk als kerk. Dit lijkt waarschijnlijk omdat kerklijsten uit 1557 aangeven dat er in het bisdom van Deventer een kerk stond op het landgoed van kasteel Ter Horst. De weg gaat verder in de richting van Hoenderloo langs het Ereveld Loenen, waar circa 3600 Nederlandse slachtoffers uit WO II begraven liggen. Langs bochtige beboste weggetjes komen we verder nog langs Wildpark het Aardhuis, een door Willem III gebouwde jachthut en gaat het verder in de richting van Vierhouten.


Picknick / borrel: via Harderwijk steken we dan over naar het nieuwe land. Voor Lelystad hebben de organisatoren nog een picknick ingelast met een hapje en een drankje. Het is de bedoeling vandaar gezamenlijk naar de werf te rijden. Daar is een bijzondere parkeerplaats gereserveerd voor onze bolides tegenover de ingang, bij Nieuw Land.
 
Rondleiding werf en BBQ: om 16:00 start de rondleiding door een of meerdere enthousiaste vrijwilliger(s) en aansluitend staat in de taverne ons BBQ buffet aangericht!
 
Meld je aan: het belooft een afwisselende dag te worden met voor ieder wat wils en voldoende afwisseling ook voor de diva’s. Deelname aan de BBQ kost € 25 per persoon, drankjes zijn zoals gebruikelijk voor eigen rekening. De club betaalt de entree van de tuinen en de rondleiding op de werf. In verband met reserveringen verzoeken we je vriendelijk uiterlijk op 20 juni aan te melden via Suzanne Mirable.
 
                  
 
 

Bill Wyman: "it was so easy to drive!"  (Goodwood 26/6)
17/05/2015
 
De Citroën SM van ex Rolling Stones lid Bill Wyman wordt op 26 juni a.s. in Engeland geveild. De SM is in authentieke staat (op een 1983 Blaupunkt Melbourne MR 23 radio links naast het stuur na). De richtprijs lijkt mee te vallen (€48.000 - €55.000). Meer informatie op de website van Bonhams. De basgitarist uit zich daar zeer lovend over zijn SM, die hij overigens consequent als 'Maserati' betitelt. Wyman gebruikte de SM precies waar hij voor ontworpen is: lange ritten over het continent.
 
Wyman doet bij dezelfde gelegenheid ook een Mercedes-Benz 250 S (W108) van de hand. Die auto liet hij door de fabriek voorzien van 'privacy glas', volgens Wyman in 1966 een primeur voor Daimler-Benz. Achter het - in originele staat gelaten - getinte glas van zijn SM (topsnelheid 40 km/h hoger dan de 40 pk zwakkere 250 S), voelde Wyman zich kennelijk voldoende op zijn gemak.
 
 
Volgens een bron heeft Wyman's SM maar 45.000 kilometer gelopen en zou in 1980 door Wyman "veilig zijn weggezet".
 
     
 
      
 
Update na mailcontact met Bonhams:
 - het totaal aantal afgelegde kilometers met de SM bedraagt circa 45.000
 - de SM werd het laatst bereden door Bill in 1985.
 - Bill denkt dat de radio gemonteerd is in Londen in 1984, maar weet dat niet zeker.
 - Bill kan zich niet herinneren dat de auto ooit overgespoten is. Eerste lak dus, da's bijzonder!
 
Op de site van Bonhams zegt Bill dat de SM "is kept in pristine condition". Bij de internationale meeting in Vichy hoorden we van Brian Cass dat het gebruik van pristine voor een auto betekent dat z'n toestand zowel 'authentiek' als 'uitmuntend' is.
 
Het lot is inmiddels ook met meer foto's gepubliceerd (28 stuks), en de verkoopprijs bekend: https://www.bonhams.com/lot/310/. De afgelezen kilometerstand bedraagt 58.683 km.
 
 

CitroMobile 2015
05/05/2015
 
CitroMobile zit erop. We kunnen terug kijken op een voor de club zeer geslaagd evenement. We hebben al ideeën voor volgend jaar, om de stand nog wat leuker te maken en nog wat dingetjes. Wellicht dat we dan de barbecue tot een clubevenement verheffen en niet alleen voor de manschappen en dat alles strak achter de borrel en de sluiting van de hal aan. Als het goed is, hebben we volgend jaar een heel mooie SM in een erg lekker kleurtje op de stand. Dat is als de eigenaar bij de aankomende spuitklus origineel blijft. Tot 27 juni !




 
 



Brugdag 2015
19/04/2015
Op zaterdag 18 april 2015 heeft de eerste echte Citroën SM-club brugdag plaatsgevonden bij Renard Automobiles. Het was een mooie dag met een erg goede opkomst. De staat van de auto's is kennelijk goed. Van de bruggen is niet zoveel gebruik gemaakt en dus was er alle gelegenheid om lekker slap te lullen en onder de motorkappen te duiken. Heel leuk was ook het bijprogramma, de lezing van Jeroen over de throttle bodies, luister bijgezet door wat motormuiziek voor trompet van Weber en Alfieri. Bedankt René, Nard, Pien, Willem, Siree en Jeroen voor het mogelijk maken van deze dag.
 
Voor alle foto's klik hier
 




Van de jaarvergadering uit het DAF museum......
21/03/2015
 











Jaarvergadering
22/02/2015
 
Het bestuur van de Citroën SM Club Nederland nodigt haar leden uit voor het bijwonen van de ALV van 2015, gecombineerd met een bezoek aan het DAF-museum en een borrel.
 

 
Datum : zondag 15 maart
Locatie : DAF-museum
Adres : Tongelresestraat 27 Eindhoven
 
Om 12.30 uur staan koffie, thee en een broodje klaar. Vanaf 13.00 uur start de ALV. We hopen om ongeveer 14.00 uur het museum in te kunnen gaan.
 

 
Voorbije evenementen...
07/12/2014
 
Van het technische evenement bij van Gompel in Eindhoven kunt u foto's bekijken in het fotoalbum van deze site.
 
  In Duitsland was het weer een leuk samenzijn. Sterke verhalen over PK’s en over wat de gekende snelheidsmonsters op de rollenbank zouden doen, werden afgewisseld met bomen over een stedentrip door Frankrijk. We spraken ook over allerhande persoonlijke dingen en last but not least wat klets over de prijsontwikkeling van de SM, dat laatste in verband met wat er nog meer in de binnenkort verschijnende SublieM zal staan. Kortom weer een wel bestede ochtend en deel van de middag. Onze volgende date is het technische evenement op 1 november in Eindhoven bij onze leden Jan en Michel van Gompel. Daar zal de elektra van onze Diva’s centraal staan.
 
 
 
 
 
 
foto's Robin Visser
 
     



Nederlandse SM Wiki in de lucht!
02/11/2014
 
We hebben op onze clubsite een begin gemaakt met een SM Wiki in de Nederlandse taal. Deze is grotendeels gebaseerd op het werk van Ekkehart Schmitt van de Duitse SM club. Allereerst een leuk knutselwerkje voor deze Donkere Dagen: modificeer je instrumentenverlichting naar de kleur die Citroën in 1970 voor ogen had!
 
 
     

              

Technische meeting 1 november 2014
13/10/2014
 
Het thema van onze jaarlijkse technische meeting is: "De elektrische installatie van onze Diva's".
Tijd: 10.00 uur
Plaats: Autobedrijf van Gompel
Dirk Boutslaan 24
5613 LH Eindhoven.

 
 

Programma:
10:00 - 12:30 Technische uiteenzetting over de elektrische installatie van de Citroen SM.
12:30 - 13:30  Lunch, Brabantse koffietafel.
13:30 - De Citroen CX prestige "separation", speciaal gemaakt door Chapron op verzoek van cliënten, Jan heeft er 2.
Daarna: Vragen en antwoorden, we blijven tot ongeveer 15.00 uur.

 

Waar komt de elektrisch energie vandaan in een SM, wat zijn de gebruikers en via welke kabels en schakelaars loopt de stroom, dat is het thema dit jaar. Door te kijken van de aanmaak naar het gebruik van de elektrische energie, komt het complete elektrische systeem aan bod. U heeft altijd al willen weten hoe het elektrisch schema in elkaar zit en dus de installatie, en welke kabelbomen op dat schema  staan? Dat  komt allemaal aan bod, inclusief de belangrijkste storingsbronnen in de elektrische installatie. Een SM betrouwbaarder maken is dan ook een belangrijk aandachtspunt. We gaan dus ook in op de extra relais om de raamschakelaars en het contactslot te ontlasten.Vooropleiding in elektriciteit is absoluut niet nodig, interesse natuurlijk wel.

Aanmelding via email is gewenst !

 


     


Mosselrit naar Terneuzen   (Meerdonk (B), 12/10 om 10:00)
06/10/2014
 
 
De DS-SM Club België nodigt jullie uit op haar tweejaarlijkse Mosselrit naar Terneuzen!
 
Afspraak te Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) op zondag 12 oktober 2014, met mogelijkheid voor koffie, thee of frisdrank (ten voordele van Natuurpunt), uitreiking van het roadbook en vandaar een ritje van ongeveer 60 km naar Terneuzen.
 
Plaats van samenkomst is de "Panneweel” gelegen in de mooie natuur van het Zoete Waasland!  De Panneweel is een natuurgebied, beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt.
 
Samenkomst vanaf 10.00 uur, parking voorzien naast de dijk rechtover de ingang.
Adres : Natuurhuis Panneweel - Krekeldijk 2 - 9170 Meerdonk
 
Wegbeschrijving : op de E34 (Expressweg) Antwerpen – Knokke afrit nr. 10 nemen (Sint-Gillis-Waas / Verrebroek) dan richting Kieldrecht / Verrebroek rijden, aan de rotonde 2de afslag richting Kieldrecht nemen.  Aan de eerste verkeerslichten (in Verrebroek) linksaf rijden richting Meerdonk = Sint-Laurentiusstraat, wordt verder de Ruiterstraat en dan Binnendijkstraat. Op de rotonde de 2de straat nemen = Zandloperstraat. Eerste kruispunt rechts naast de dijk rijden, er staat een bord met "Panneweel” = Krekeldijk blijven volgen tot natuurpunt.
 
Vertrek vanaf 10.45 uur naar Terneuzen, via landelijke wegen, indien gewenst kunnen we samen rijden, anderen kunnen individueel het roadbook volgen.
 
Prijs :  20,- € per persoon drank niet inbegrepen. Wie géén mosselen lust, kan vis kiezen.
 
Inschrijving : per mail : annie.verstraete1@gmail.com of telefonisch na 20.00 uur op 03/475.25.32 of 0479/39.57.40. Graag het aantal keren mosselen of vis vermelden !
 
De inschrijving is pas definitief, na ontvangst van het verschuldigd bedrag  voor 5 oktober 2014 op het rekeningnummer met IBAN-code: BE05 7381 1130 3175 & BIC:  KRED BE BB van de DS-SM Club Belgium met vermelding Mosselrit en aantal personen.
 
           
 
 
 



Fahr  fahr  fahr  auf der Autobahn!   (Ottersum, 21/9 om 9:00)
30/08/2014
 
Op zondag 21 september 2014 gaat de Citroën SM-club weer Diva’s uitlaten in de natuurlijke habitat en dat op een wijze waarvoor de auto is bedoeld: op de autobaan en hárd! We verzamelen om 9 uur stipt ‘Bij Koos’. BIJ KOOS is een bijzondere ontmoetingsplaats in een oud dorspcafe. Een beetje anders dan gewoon. BIJ KOOS is een ProefLokaal, Theeschenkerij, Atelier en Gildekamer in één en wordt gerund door Dichterbij, een instelling die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Het wordt een bak koffie in stijl van de dag: snel. We hebben dan namelijk nog vrij Bahn.
 
 
De lunch is bij Bauer Wilm's. Hopelijk is het mooi weer zodat we net als andere jaren samen aan de grote tafel buiten kunnen zitten.
 
 
 
 
Om alvast inde sfeer te komen:
 
 




Verslag van de Citroen SM rit op 28 juni in Noord Holland met BBQ in Zandvoort!
07/07/2014
 
Afgelopen zaterdag 28 juni hadden de leden Luco, Wouter en Rob een toertocht georganiseerd in Noord Holland en het eindpunt was in Zandvoort waar de jaarlijkse BBQ werd gehouden.

 
 

De opkomst voor de toertocht was ongeveer 25 man. Vanwege het ontspannen karakter van de tocht waren de meeste leden met hun vrouw/vriendin gekomen. De sfeer zat er op het startpunt in de Rijp al goed in. Na de koffie en soep met broodjes zijn we vertrokken

 

Wouter, Luco en  ik zijn met de SM naar de sluizen van IJmuiden gereden en hebben daar alle deelnemers ontvangen. Het was er blijkbaar zo gezellig dat we de mensen op een gegeven moment bijna moesten wegsturen, om nog een beetje op tijd in Zandvoort aan te komen.

 


 




Bij club Mango hebben we met de deelnemers en een aantal mensen die jammer genoeg niet mee konden rijden een nog hele gezellige avond gehad.

   

Hopelijk vinden ook de andere deelnemers dat dit voor herhaling vatbaar is. Namens de organisatoren hartelijk dank voor jullie aanwezigheid.

 

 



Kom naar de Citroen SM rit op 28 juni in Noord Holland met BBQ in Zandvoort!
29/05/2014
 
Samen met de andere Citroen SM rijders tour je door het afwisselende Noord Hollandse landschap, met verrassende hoogteverschillen, geniet je van pittoreske dorpen, verlaten vliegvelden en (bijna) vergeten burchten.  

Waar start de rit?
De ontvangst is bij Cafe Oudejans, tegenover de Waag, aan de Rechtestraat 106 in 1483 BE De Rijp.  

Ruime parkeerplaats aan de achterzijde van het cafe. Je wordt tussen 11 en 12 uur verwacht. Koffie en aansluitend broodjes met soep staan te wachten! De rit start ongeveer om 13 uur.   De Rijp was in de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend, dankzij de walvisvaart en later haringvangst. Door inpoldering van o.a. de Beemster werd het eiland waarop De Rijp ligt afgesloten van de Zuiderzee. Het dorp zelf is zeker de moeite van een bezoek waard!

Wat kom je allemaal onderweg tegen?

 
 

Zonder molens geen polders natuurlijk. Voor de bemaling van de Schermer waren 38 molens nodig. Deze zijn tot in  het begin van de twintigste eeuw in gebruik gebleven, waarna werd overgegaan op elektrische bemaling. Van de oorspronkelijk 38 zijn er elf overgebleven.  Een daarvan, aan de Noordervaart, is voor een paar Euro te bezichtigen

 
De rit voert daarna naar het pittoreske kunstenaarsdorp Bergen, langs het Auto Union Museum. Deze unieke privé verzameling Horchs, Audis en Wanderers is helaas niet open voor bezichtiging en zal ook nog maar 1x getoond worden, op 20 juli, waarna het museum definitief gesloten wordt. De grote vensters bieden echter ruim blik! Zie ook de documentaire van RTV NH van 2 april dit jaar: http://www.rtvnh.nl/nieuws/oude+Duitse+autos+
   

Bunkers en verstopte hangars: het Mobilisatiecomplex Bergen

Vlak onder Bergen liggen, ogenschijnlijk willekeurig verspreid in de weilanden, aan aantal verlaten bunkers.: Het mobilisatiecomplex is eind jaren '50 aangelegd aan de rand van Bergen. Er was ook een landingsbaan. Het complex speelde een belangrijke rol tijdens de Koude Oorlog. De munitiebunker en de loodsen hadden een magazijnfunctie of waren een stalling voor militaire voertuigen die konden worden ingezet bij een op handen zijnde inval van de Sovjet-Unie. Dit alles moest een snelle mobilisatie mogelijk maken.

 



 





De zeesluizen bij IJmuiden zijn nog wel nog steeds in gebruik. Al wordt al een tijdje gesproken over vervanging. De Noordersluis wordt te klein voor de steeds groter wordende schepen en zou in 2029 het einde van de technische levensduur (100 jaar) hebben bereikt.


 

Ruïne Brederode.

Iets ouder dan de sluizen is de burcht Brederode, of wat daarvan over is: een imposante ruïne die ook weer voor een luttel bedrag te bezichtigen is. De laat middeleeuwse burcht is in zijn tijd aardig wat keren verwoest. Onder andere tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Sinds 1795 is de ruïne eigendom van de staat, die in de 19e eeuw besloot haar te restaureren/conserveren.

 

 


Na een kronkelende bergweg die langs de toppen van de Bloemendaalse duinen voert gaat de route verder naar ons einddoel: Zandvoort, waar we om 16 uur verwacht worden bij Mango’s voor de BBQ.  

Is er gelegenheid om te picknicken?
Natuurlijk! Onderweg zijn tal van leuke uitspanningen ter verpozing, maar ook leuke picknickpitstopmogelijkheden.    

BBQ bij de Mango Beach Bar Vanaf vier uur!
Adres: Boulevard Barnaart (strandpaal)15, 2041 JA Zandvoort 023 571 2788

De Favaugeplein  
  MANGO’S bevindt zich aan het strand tussen de Parking en de NH hoteltoren  

    Wat kost deelname aan rit en/of BBQ?

Koffie, broodjes en soep komen voor rekening van de club.
Kosten van de BBQ zijn voor eigen rekening, ca. 25 euro pp, excl. drank, te voldoen bij Mango's.
Deelname aan OF de rit OF de BBQ is mogelijk.

Meld je UITERLIJK 20 JUNI via bestuur@citroensmclub.nl aan voor dit evenement.
Geef op met hoeveel personen voor de rit en hoeveel personen voor de BBQ  

    
 




Internationale SMeeting Zweden 6-9 juni 2014
17/05/2014
 
 

Het raamwerk van het Internationale evenement is bekend. Lars Frykholm heeft z’n best erop gedaan om een bereikbaar evenement te organiseren, zowel financieel  als wat betreft afstand http://www.citroensm.no/. Het verblijf zal zijn in het prachtige Örenäs Slott http://www.orenasslott.com/bo/. Een mooie opkomst vanuit Nederland zou leuk zijn! Het zou ook heel leuk zijn een gezamenlijke trip er naartoe te regelen. Daarvoor kun je contact opnemen met Robin op robin@citroensmclub.nl. Voor degenen die niet S-Mobiel zijn of geen vertrouwen hebben, maar toch willen deelnemen, er is vast wel wat te regelen op lege achterbanken.  Bovendien ben je met een andere leuke kar vast ook welkom bij Lars.

 


CitroMobile 3-4 mei 2014
21/04/2014

 

Nog even en dan is het weer zover. Het is alweer de 20e editie van CitroMobile.

Dit jaar is het thema: "20 CitroMobielen"

Tijdens deze 20ste CitroMobile zullen de 20 meest kenmerkende Citroëns vanaf 1919 tentoongesteld worden.

We hopen u te zien op de clubstand.


 

ALV 15 maart  2014
08/03/2014
 

De ALV staat weer voor de deur. Zaterdag 15 maart  om 15.00 uur treffen we elkaar aan de Vlasakker 23 te Oss, bij wijnkoperij Roskam. Aansluitend aan de ALV staat er wat leuks op het programma, een wijnproeverij en een hapje eten. In het wijnmuseum van Roskam Wijnkopers http://www.roskamwijnkopers.nl/  zullen onze clubleden, tevens gastheer en gastvrouw, Jouke en Elisabeth ons meenemen op een trip langs, hoe kan het anders, Italiaanse en Franse wijnhuizen. Daarna wacht er een buffet op ons. Tot de 15e!

 




Algemene ledenvergadering

11/02/2013

Op 10 maart heeft de Citroën SM Club Nederland de algemene ledenvergadering 2013.
Dit jaar hebben we eerst een technisch evenement en daarna de ALV.

Locatie    : Classic Job (Jaap is Job geworden)
Adres        : De Vesting 24 te Dalfsen.
Telefoon    : 0529 481 385

Om 11.00 uur staan de koffie en de thee klaar. We beginnen met het technische evenement omdat het bestuur pas ’s middags compleet kan zijn. Piet Kruisenga van Gosliga zal ons aan de hand van een praktijkgeval meenemen in een uiteenzetting over de voor onze Diva’s oh zo nodige roestpreventie. Daarna volgt een broodje. Uiterlijk om 14.00 uur zal de ALV beginnen. We sluiten af met een drankje. Rond 16.30 uur zullen onze wegen weer scheiden.




 
Technische meeting
08/10/2012

Op 3 november 2012 vindt een technische meeting over ontstekingen plaats bij Renard. Het zal een combinatie worden van een theoretische uiteenzetting en de werking in de praktijk met een testopstelling. We streven ernaar alle beschikbare ontstekingen te bespreken, van contactpuntjes tot een volledig elektronische ontsteking zonder bewegende delen die is geïntegreerd in een motormanagement. Hoewel daar de nadruk niet op zal liggen, is er ook gelegenheid je SM op de brug te zetten voor een inspectie, zodat je weet wat je de aanstaande winter te doen staat.

Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar aan de Energieweg 18 in Beneden Leeuwen. Om 10.00 uur is het vonken dat de klok slaat. Wees er op tijd bij. Want als je te laat bent, mis je de slag, net als een SM-motor met een ontstekingsprobleem. Bovenal moet het een gezellige bijeenkomst van SM’isten worden. En dus zal er rond de middag voor een drankje en hapje vet uit de frituurpan worden gezorgd. Vrouw en kinderen kunnen worden gerustgesteld dat je ruimschoots voor de zaterdagavondvoorstelling van de schouwburg weer thuis bent. Rond een uur of 13.30 worden we namelijk weer de straat op gezet.

In verband met de inkopen verzoeken we je vriendelijk even via 'contact' op de website te melden of je erbij zult zijn.



Foutje in de nieuwe SublieM

01/10/2012

In de nieuwe SublieM, nummer 68, is een storend foutje geslopen. Op pagina 24 staat een artikel van Nard van der Meer over nokkenassen waarbij onderaan de inlaatnokkenas van de 2.7 carburateur-versie is weergegeven met een lift van 8,45 millimeter. Dat moet 8,95 millimeter zijn!

De gehele inhoud van de nieuwe SublieM lees je hier: SublieM 68.

Voor het eventueel (na)bestellen van uitgaven van SublieM kunt u contact opnemen met het bestuur via het menu Contact. Inmiddels kun je ook weer de vorige editie van SublieM downloaden op deze pagina: SublieM 67.
 



Toerrit door Duitsland op 23 september a.s.

08/09/2012

De zomer zit erop, Frankrijk is weer massaal bezocht, heen de auto volgestouwd met pindakaas, piepers en hagelslag en terug afgeladen met wijn, Franse kaas en andere lekkernijen. Ergens hebben we het beeld dat dit plaatje niet past op de gemiddelde SM-rijder. We verbeelden ons dat die zich graag meer dan vlot beweegt over l’Autoroute du Soleil, Michel Fugain over de speakers deze weg bezingend, overbodige ballast thuislatend en dat alles met de auto die voor dit soort werk is gemaakt. Kortom: boenderen over de A7 in de SM. Voor degenen die dit beeld wel wat lijkt, het zit er weer aan te komen. Niks modern Frans verkeer dat niet vooruit is te branden. Nee, het echte werk. De Duitse Bahn op, de SM uitlaten in de natuurlijke habitat. Dat is wat we over twee weken weer gaan doen.


Het concept verzamelen aan de grens, koffie drinken, stukje rijden, lunchen en ieder weer zijns weegs gaan, is dermate goed bevallen dat we ongegeneerd op herhaling gaan. De startlocatie wijzigen we wel. We hebben een leuker plekje bedacht. Dit keer verzamelen we bij Café/Eethuis/Zaal Het Posthuis aan het Kerkplein 1, 5835 AT te Beugen.


We verzamelen om 10.30 uur op de parkeergelegenheid naast de kerk.
Route naar Het Posthuis:

Op de A77 vanaf Nederland naar Duitsland afrit 1 (Boxmeer);

Beneden bij de afrit rechtsaf;

Na tweede rotonde de eerste links (Hagelkruisstraat);

Bij de eerste kruising op hoek is rechts Het Posthuis.


Tot de 23e september bij Het Posthuis (www.posthuisbeugen.nl).




 
In de sfeer van ICCCR 2012

18/07/2012


De ICCCR zit er nu echt aan te komen. Om alvast in de sfeer te geraken, hierbij een alleraardigst filmpje van Mick die een rondleiding geeft in zijn prachtige Traction Avant cabriolet.

De sluitingsdatum voor de inschrijving voor de gezamenlijke trip zit er nu op. Wellicht zijn er spijtoptanten. We kunnen proberen je nog aan boord te krijgen. De beoogde boot en accommodaties zijn al wel druk bezet. Garantie op deelname is dus niet te geven.

Voor meer uitgebreide informatie wordt verwezen naar het persbericht in dit pdf-bestandje van de organisatie: 2012-ICCCR-pers.pdf.




Nieuw boek met een hoofdrol voor de Diva

17/07/2012

De bekende SM-ist Andrew Brodie heeft een nieuw boekje geschreven met de Diva in de hoofdrol. De titel is ‘An omelette and three glasses of wine’.

Het is geen technisch boek, hetgeen je wellicht zou verwachten van Andrew. De ondertitel is ‘photographic car journey book’.

Door op de link http://www.brodie.cc/ te klikken, vind je een preview en de informatie om het boek te bestellen. Voor de ICCCR-gangers: er zal een stand zijn in het museum waar het boek te verkrijgen is.

Het boek bevat 144 pagina's over Citroëns, met 136 foto's en heeft een harde omslag. Het formaat is vrij groot: 24,5 bij 30 centimeter. Een soort koffietafelboek dus!
 



Club-barbecue op 23 juni a.s.

30/05/2012

We nodigen je hierbij van harte uit voor onze jaarlijkse barbecue. Deze vindt plaats op 23 juni bij de familie De Theije te Heeze. Voor onze leden is deelname aan de barbecue gratis, voor niet leden geldt een bijdrage van 15 euro per persoon. We verzoeken je om door te geven of je komt en met hoeveel personen (opgeven kan via bas@citroensmclub.nl). Geef je ook even aan of je een toerrit wil maken naar Heeze (eigenlijk meer een fraaie toerit over mooie binnenwegen naar Heeze)? We starten om 15.00 uur met borrel en barbecue. Hopende op goed weer en een grote opkomst!



Nieuwe advertentie

30/05/2012

In het menu Advertenties is een nieuwe advertentie geplaatst van een te koop staande Citroën SM Injectie uit 1973 met deels gereviseerde motor.



 
Handboeken & naslagwerken

30/05/2012


Vanaf nu is een verzameling van handboeken (in diverse talen) en naslagwerken te downloaden op de pagina Handboeken. Het betreft hier oude publicaties van Citroën en uit SublieM, allemaal te downloaden in pdf-formaat. Niet alles is van even goede kwaliteit, maar wellicht helpt het u verder bij de restauratie van uw SM. Mocht u zelf andere naslagwerken bezitten in digitale vorm dan zijn we zeer geïnteresseerd die ook te publiceren om zo andere leden en niet-leden met een SM van dienst te zijn.




Foto's Internationale Citroën SM Club Meeting

29/05/2012

In het menu Fotoalbum staat een selectie van foto's die zijn genomen tijdens de Internationale Citroën SM Club Meeting in Keulen van afgelopen weekend. Een goede opkomst, uiteraard met veel SM's en perfect weer...



Nieuwe advertentie

18/05/2012

In het menu Advertenties is een nieuwe advertentie geplaatst van een te koop staande Citroën SM Carburateur uit 1971 met 78.000 kilometer op de teller.



Nieuwe SublieM in aantocht in de bus

16/05/2012

De nieuwe SublieM, nummer 67, valt eerdaags bij u in de bus, schrijven we altijd. Maar waarschijnlijk heb je 'm al uit want hij zou al bezorgd moeten zijn. In nummer 67 twee verslagen van restauratieprojecten, de ALV 2012, ontwikkelingen voor de motor, een futuristische SM en meer.

De gehele inhoud lees je hier: SublieM 67.

Voor het eventueel (na)bestellen van uitgaven van SublieM kunt u contact opnemen met het bestuur via het menu Contact. Inmiddels kun je ook weer de vorige editie van SublieM downloaden op deze pagina: SublieM 66.
 




CitroMobile

08/05/2012

CitroMobile zit erop! We hebben een topweekend gehad. Op zaterdagochtend direct na het openen van de deuren dromden de mensen samen voor onze stand. Dat hield aan tot ruim in de middag. Ook zondag hadden we niet te klagen over aandacht. Met dank aan onze leden specialisten Cyril Sars, Evert-Jan Duindam en Nard van der Meer en ook de onvermoeibare Jeroen Bosma van BS Autotune hebben we het thema verjonging blijkbaar op een aansprekende wijze gepresenteerd. De kofferbakverkoop van oude SublieMs was ook behoorlijk succesvol. Maar we hebben nog meer dan zat over. Dus maak ons los en mail ons als je nog wat wilt!

Graag nog even aandacht voor de jaarlijkse en altijd supergezellige barbecue op 23 juni in Heeze. Ook niet leden SM-isten zijn welkom. Denk ook even aan de trip naar de ICCCR in Yorkshire. Een maand van tevoren moeten de definitieve aantallen worden doorgegeven en moet er worden betaald om zeker te zijn van een plek. Daarna is er geen plek meer te garanderen en is het op hoop van zegen bij het hotel en P&O...



De SM-club op CitroMobile
04/05/2012

Het is weer zover: CitroMobile! Op de valreep nog even een berichtje van het bestuur.

Onze club is uiteraard ook aanwezig. Met medewerking van onze specialisten CitroSars, Renard en Van der Laan en ook van BS Autotune hebben we een presentatie voor jullie en andere SM-isten in petto. Alle leuke verjongingen die je kunt toepassen op een SM zijn geëxposeerd. Naast de bekende noodzakelijke ontwikkelingen zijn er ook wat leukigheden, waarvan het motormanagement eruit springt. Dick Bolt schreef er al ‘ns over in SublieM. We zullen naast de computerpresentatie de auto van clublid Douwe tonen die is uitgerust met een modern motormanagement.

Jammer genoeg is deze auto niet beschikbaar als lokkertje. Het is namelijk echt een wolf in schaapskleren! We hebben wel een ander lokkertje. Dozen vol oude SublieMs staan in de kofferbak van Douwes auto. We gaan een heuse kofferbakuitverkoop doen. Voor echt weinig kunnen jullie je verzameling SublieMs aanvullen. We kunnen jullie verzekeren, er staan echt leuke en nuttige verhalen in! En dus… Tot CitroMobile!


 
Voorjaarsrit 21 april 2012

16/04/2012



Verzamelen tussen 11.00 en 11.30 uur bij firma Ossenblok te Etten-Leur.

Op A58 afslag nr. 19 Vosdonk
Beneden linksaf komende vanaf Vlissingen
Beneden rechtsaf komende vanaf Breda
Na 2de stoplicht rechtsaf
Na 100 mtr aan linkerkant:
Jac. Ossenblok
Mon Plaisir 100
Etten-Leur

Gaarne opgeven voor het meerijden, gaarne opgeven voor gezamenlijk eten rond 18.00 uur in Willemstad.



ALV 2012: nieuwe bestuurssamenstelling

12/03/2012

Op zondag 11 maart heeft de jaarlijkse ALV van onze club plaatsgevonden bij CitroSars (www.citrosars.nl). Cyril en Mariël hebben gezorgd voor een fijne ontvangst met na de ALV een heerlijke lunch. Te midden van in alle staten van wederopstanding verkerende Diva’s zat Peter Snoeker het merendeel van de vergadering voor. Voor het laatst was dat. Het op één na laatste agendapunt van de vergadering was namelijk de bestuurswissel. Na 11 jaar als SublieM- en webbeherend bestuurslid werd afscheid genomen van Roland. Na 7 jaar eerste onder zijn gelijken te zijn geweest, droeg Peter zijn plek aan kop van de tafel over aan Robin Visser. Bas de Theije schoof vervolgens aan om het bestuur te komen versterken om onder meer de coördinatie van evenementen op zich te nemen.



Evenementenkalender geactualiseerd

21/02/2012

De evenementenkalender van de club is geactualiseerd. In het menu Evenementen vindt u alle club-gerelateerde evenementen, alsook die van bevriende clubs en interessante klassieker evenementen in binnen- en buitenland. Weet u een bijzonder evenement dat voor onze clubleden de moeite van het bezoeken waard zou kunnen zijn, laat het ons weten via het menu Contact.


 
Schetsen Opron-creaties te koop

14/02/2012

De schetsen zijn gemaakt op canvas of stevig papier en zijn een vrije interpretatie van hoe auto's in het algemeen en Citroën-typen in het bijzonder er in de toekomst uit zouden kunnen zien.

Alle schetsen zijn gemaakt tijdens CitroMobile 2011 door een team van (amateur-)designers en ontwerpstudenten die onder leiding van Robert Opron, destijds bij Citroën verantwoordelijk voor de totstandkoming van deze modellen (SM, CX, GS en DS III), hun fantasieën en creativiteit de vrije loop hebben gelaten.

Klik op het menu Advertenties om alle schetsen te bekijken.
 




Algemene Ledenvergadering: tijd & locatie

13/02/2012

De Algemene Ledenvergadering 2012 wordt op 11 maart a.s. gehouden bij CitroSars in Doetinchem (Industriestraat 17a). Uitgebreide adresgegevens vindt u op de website van CitroSars: http://www.citrosars.nl/ in het menu Contact.

U bent vanaf 11.00 uur welkom, de vergadering start stipt om 11.30 uur. We streven ernaar om zo rond 13.30 uur de vergadering te sluiten, waarna een lunchbroodje wordt aangeboden. Cyril Sars zal ons daarna desgevraagd onderhouden over technische onderwerpen; maar als u liever in de omgeving van het mooie Doetinchem wilt rondrijden, hebben we ook een suggestie liggen. Het einde van de meeting is zo rond 16.30 uur. Uiteraard krijgen clubleden de uitnodiging per post toegezonden, inclusief de bijbehorende bescheiden (jaarverslag 2011, notulen ALV 2011 en de jaarcijfers).



Nieuwe publicaties over de SM gevonden

09/02/2012



Waar een avondje op eBay al niet goed voor is. Zo vonden we maar liefst 15 nieuwe oude tijdschriften met publicaties over de Citroën SM. Voor de verzamelaars: de covers staan weer in het menu Publicaties bij het juiste jaartal. Inmiddels hebben we ruim 150 tijdschriften gevonden met een artikel over de Citroën SM en onze zoektocht gaat gewoon door. Heeft u een tijdschrift met een artikel over de Citroën SM en staat die nog niet in onze lijst? Mail het ons! Hier: Contact.



ICCCR 2012 - Vroegboekkorting

01/02/2012

De Citroën SM Club Nederland wil voor haar leden, in samenwerking met de andere Citroën-clubs in Nederland, een trip organiseren naar de International Citroën Car Club Rally die van 9 tot en met 12 augustus 2012 gehouden wordt in Yorkshire, Engeland. In het menu ICCCR treft u de laatste informatie daarover aan, onder andere over vroegboekkorting en meer over het programma en kosten.



Internationaal Citroën SM Club-evenement

01/02/2012

De Citroën SM Club Nederland wil voor haar leden uitnodigen deel te nemen aan het Internationale Citroën SM Club-evenement dat van 25 tot 28 mei a.s. gehouden wordt in Keulen, Duitsland. Uiteraard hopen wij van harte op uw komst.

Het programma treft u hier: 2012-internationale-programma.doc
Inschrijven kunt u met dit formulier: 2012-internationale-inschrijving.doc



InterClassics & TopMobiel-evenement

12/01/2012

 


Komend weekend is het InterClassics & TopMobiel-evenement in Maastricht, een groots oldtimer-evenement. De Fehac biedt u hiervoor een kortingsbon, mocht u het willen bezoeken.

Openingstijden:
Vrijdag 13 januari 11.00 - 21.00 uur
Zaterdag 14 januari 10.00 - 18.00 uur
Zondag 15 januari 10.00 - 18.00 uur

De bon kunt u hier downloaden: Interclassics2012-kortingsbon.pdf



Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

01/01/2012

Namens de Citroën SM Club Nederland wensen wij al onze leden en liefhebbers van de Citroën SM heel fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe.





Nieuwe SublieM in aantocht

22/12/2011

De nieuwe SublieM, nummer 66, valt eerdaags bij u in de bus. Hierin verslagen van een uniek restauratieproject (van de SM Mylord), de aankoop van een SM, enkele evenementen die gehouden zijn en die nog gaan komen, en uiteraard de bekende rubrieken Nieuws en Wereldwijd Gespot als ook de columns van de voorzitter en SaM Limon.

De gehele inhoud leest u hier: SublieM 66.

Voor het eventueel (na)bestellen van uitgaven van SublieM kunt u contact opnemen met het bestuur via het menu Contact.
 



 
Nieuwjaarsgroet van de Japanse Citroën SM-club

22/12/2011



Van de Japanse Citroën SM-club ontvingen we per mail een nieuwjaargroet die we u langs deze weg doorgeven.

Zoals te lezen was in SublieM, is de schade aan SM's door de ramp in Japan gelukkig beperkt gebleven.

Uiteraard wensen wij alle Japanners veel sterkte bij de wederopbouw en de verwerking van de geleden verliezen!



Citroën SM in CitroExpert van december 2011

11/12/2011

Ter gelegenheid van het derde lustrum van CitroExpert is een extra dikke uitgave verschenen met aan de ene kant een reguliere versie van het blad en upside-down100 extra pagina’s over Citroën in Amerika. Een mooi overzicht van ons merk in de VS wordt per decennium behandeld met veel bekende, maar ook de nodige nieuwe informatie. Zo is er een onderdeel gewijd aan de Amerikaanse ontwerper Henry de Ségur Lauve, die zowel voor Chapron als Citroën blijkt te hebben gewerkt. Is daar iets interessants bij voor SM-liefhebbers? Jazeker, want onder zijn prachtige tekeningen met soms duidelijk Amerikaanse inslag bevindt zich op pagina 72, bij meer schetsen van een sportieve Citroën, een interieurontwerp dat verbazingwekkend veel lijkt op de binnenkant van de definitieve SM. Het kan niet anders of De Ségur Lauve’s ideeën over het dashboard, de middenconsole, stoelen en portierbekleding zijn deels overgenomen!



Verder zijn er in het seventies-gedeelte nog drie pagina’s gewijd aan de SM-USA met onder andere vermelding van nieuwe regels voor bumperhoogte in 1974, wat het einde van de SM in de VS inluidde, en informatie over vroege crashtests. Elders zijn in het 90e nummer van het jubilerende blad nog twee aankondigingen te vinden van nieuwe SM-literatuur. Allebei lastig verkrijgbaar. Een pocketuitgave, verschenen als vijfde bijlage in de serie Le Garage Idéal van l’autojournal, is misschien nog het makkelijkst te verkrijgen. De titel: Citroën SM 1970-1975.



ICCCR 2012

27/10/2011

De Citroën SM Club Nederland wil voor haar leden, in samenwerking met de andere Citroën-clubs in Nederland, een trip organiseren naar de International Citroën Car Club Rally die van 9 tot en met 12 augustus 2012 gehouden wordt in Yorkshire, Engeland. In het menu ICCCR treft u de laatste informatie daarover aan.



Programma toerrit Duitsland op 2 oktober a.s.

26/09/2011

Het programma en de route van de aanstaande toerrit door Duitsland zijn klaar. U kunt die hier downloaden in pdf-formaat: 2011-toerrit-Duitsland.pdf.



Najaarsmeeting in Duitsland op 2 oktober a.s.
 
13/09/2011

De Citroën SM Club Nederland organiseert op zondag 2 oktober a.s. voor haar leden een toerrit door Duitsland. Daar wordt u bij dezen van harte voor uitgenodigd!

Deze toerrit door Duitsland is gericht op het kunnen rijden met een SM in z'n ‘natuurlijke’ omgeving: snelwegen zonder snelheidsbeperking.


Dat wil zeggen: genieten van het rijden met je SM zonder voortdurend te hoeven letten op snelheidsbeperkingen en zonder dat je voortdurend alert hoeft te zijn op flitsers, laserguns, gendarmes op motoren en dat soort zaken.

We verzamelen bij Wegrestaurant Malden, om 10.00 uur op die zondagochtend. Neem afslag 3 (Heumen/Malden) op de (Nederlandse) A73; dat restaurant ligt aan een weggetje (Jan J. Ludenlaan 2) parallel aan de A73. De club verzorgt voor haar leden koffie/thee/limonade met een koek. Daarna gaan we via de A73 en de A77 naar Gennep-Goch (dat traject is 20 km) en vanuit daar Duitsland in. We hebben een paar Duitse autosnelwegen gekozen die op zondagmorgen normaliter relatief weinig verkeer hebben, en waarop hoge snelheden zijn toegelaten.

Na een tussenstop voor de - naar verwachting - gezamenlijke lunch (op eigen kosten) geven we u dan een paar alternatieve routes om terug naar Nederland te rijden, afhankelijk van hoeveel snelle kilometers u nog wilt maken. Het aantal kilometers in Duitsland, in de standaard-variant, is ongeveer 220 km. We nodigen u met groot genoegen uit om dit mee te maken; hoe meer zielen hoe meer vreugd. We zullen de complete route met beschrijving op zijn laatst een week voor het evenement op de website zetten, dan kunt u alvast voorgenieten.



Video-pagina beschikbaar
 
10/08/2011

Er is een Video-pagina aan de website toegevoegd: Video's. Hierop treft u een groot aantal links aan naar clips en filmpjes met de Citroën SM in de hoofdrol (alles via YouTube).



De nieuwe SublieM is in aantocht
 
10/08/2011

 
De nieuwe SublieM, nummer 65, valt eerdaags bij u in de bus. Hierin een uitgebreid fotoverslag van CitroMobile 2011 waar onder leiding van Robert Opron werd gewerkt aan het op papier herscheppen van de Citroën SM naar hedendaagse vormen. Verder verslagen van een restauratieproject en uiteraard de bekende rubrieken Nieuws en Wereldwijd Gespot als ook de columns van de voorzitter en SaM Limon.

De gehele inhoud leest u hier: SublieM 65. En door het verschijnen van nummer 65, kunt u de komende tijd het vorige nummer hier downloaden: SublieM 64.

Voor het eventueel (na)bestellen van uitgaven van SublieM kunt u contact opnemen met het bestuur via het menu Contact.



Videofragment (uit de oude doos)
 
14/07/2011

In het autoprogramma van de TROS destijds, Stapel op Wielen van presentator en acteur Huub Stapel, komt dit fragment over de SM, in 1997 met club- en erelid Peter Pijlman.

Deze extra aandacht was te danken aan het internationale Citroën SM-evenement SMart '97. Gewoon, leuk om weer terug te zien - overgezet door iemand vanaf een vhs-videoband en het geluid loopt dat ook niet helemaal synchroon.

Met dank aan Robin Visser voor de tip. Hebt u ook een grappig of uniek videofragment op YouTube gevonden, laat het ons weten.
 
U vindt hier fragmenten van een Citroën SM op Zandvoort en ook zijn er drie (vrij unieke) filmpjes van de SM Rallye onderaan het artikel daarvan. Als we genoeg video's hebben, maken we wellicht een aparte videopagina op de site zodat uw eigen filmbeelden van uw SM ook via YouTube met anderen te delen zijn.



Nieuwe advertentie
 
12/07/2011

In het menu Advertenties is een nieuwe advertentie geplaatst (Citroën SM te koop).



Clubmeeting in Den Helder op 26 juni a.s.
 
17/06/2011

Op 25 en 26 juni a.s. is er het Historisch Weekend Den Helder - een festijn dat dit jaar in het teken staat van Frankrijk en Napoleon. Zondag de 26e is de Citroën SM Club Nederland daar ook aanwezig tussen vele honderden andere Franse auto's van tenminste 25 jaar oud: wij nodigen clubleden dan ook uit om mét SM naar Den Helder te komen voor een plezierig samenzijn. In het menu Evenementen vindt u het programma en de tijden, kijk ook even op de website www.historischweekend.nl voor meer informatie en een indruk van wat het gehele programma behelst.



Video-impressie internationale Citroën SM-meeting in Venetië
 
15/06/2011

Of u er nu bij was of niet, we maakten een korte video-impressie van de internationale Citroën SM-meeting in Venetië die van 10 tot en met 12 juni jl. gehouden werd.
 
De opkomst was bijzonder goed (zo'n zestig Citroën SM's), evenals de organisatie en heel belangrijk: het weer. Bekijk het hiernaast.




Voorjaarsmeeting III
 
08/06/2011

Van de zeer geslaagde voorjaarsmeeting die eindigde met een fijne barbecue is een fotocompilatie in het Fotoalbum van de site geplaatst. Kijk zelf en zie wat je gemist hebt, of meegemaakt tijdens die mooie dag...



Interview met een van de SM-ontwerpers in CitroExpert
 
08/06/2011

Na de Chef d'Orchestre nu ook een Homme de Synthèse! Uitgerekend op het moment dat Robert Opron op het punt stond om op CitroMobile aan de slag te gaan met jonge auto-ontwerpers verschijnt er in het mei/juni-nummer van CitroExpert een bijzonder interview met Jean Nicolas, een man die mede aan de basis heeft gestaan van de Citroën SM.

In dit opzienbarende interview verklaart Nicolas, zonder Oprons naam te noemen, dat het vreemd is dat één persoon de meeste credits krijgt voor het ontwerp van de SM. Jean Nicolas zegt dat de SM vele vaders had, die elk een belangrijke rol op hun deelgebied speelden. Hij roemt vooral Jacques Né als verantwoordelijke man voor de voortrein, de versnellingsbak en de remmen, noemt zichzelf als baas van de structuur en carrosserie en Jean-Claude Pajot als ontwerper van het in hoogte en diepte verstelbare stuur. Tenslotte betitelt hij Marcel Lebreton als projectmanager, de man die het totaaloverzicht moest houden, in het Frans aangeduid als Homme de Synthèse.
 


Overigens bevestigt Robert Opron in De Diva, het magnum opus van Peter Pijlman, dat hij de SM niet in zijn eentje heeft ontworpen, maar dat hij als chef d'orchestre samenwerkte met een team van begaafde ontwerpers, tekenaars, modelbouwers en technici en ambachtslieden. Nog veel meer interessants valt in dit interview in de nieuwe CitroExpert te lezen: onder andere het antwoord op de vraag waarom de SM eigenlijk werd ontworpen. Ook vanwege een flink aantal unieke foto's van harte aanbevolen.



Voorjaarsmeeting II
 
17/05/2011

Het vertrekpunt voor de voorjaarsmeeting van zaterdag 21 mei a.s. is Brasserie Centraal aan de Vismarkt 9 in Heusden. Vanaf elf uur verzamelt men daar, om half twaalf zal de rit starten. Laat u nog even weten of u erbij bent? Zeker bij de aansluitende barbecue in verband met de inkoop van eten en drinken. Kijk hiervoor in het menu Evenementen.
 


Voorjaarsmeeting
 
28/04/2011

Meld u aan: zaterdag 21 mei vindt er een toerrit langs diverse vestingen plaats voor clubleden, van Heusden naar Den Bosch met een afsluitende borrel en barbecue in Den Bosch. Denk aan een fraaie route, een mooie omgeving, hopelijk prettig weer en een puik lopende SM. Deelname aan alle onderdelen is kosteloos voor clubleden en eventuele partner, maar u dient zich wel aan te melden voor de borrel en barbecue in verband met de inkopen. Aanmelden kan via het menu Evenementen.

Goed om te vermelden is dat de club alle Citroën SM-garagisten in Nederland heeft uitgenodigd om aan de borrel en barbecue deel te nemen (en de toerrit indien gewenst) zodat u op die avond als clublid uw licht kunt opsteken en ervaringen kunt uitwisselen bij de diverse partijen die SM's onderhouden. Kortom: een barbecue die gezellig, voedzaam én leerzaam wordt!


 
Robert Opron komt naar CitroMobile
 
27/04/2011

Op de komende CitroMobile (7 en 8 mei a.s. op de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen) zal een geïmproviseerde designstudio te zien zijn met een team van ontwerpers en designstudenten onder leiding van niemand minder dan Robert Opron, die op verzoek van onze club beide dagen aanwezig zal zijn.

Ook de DS-, GS- en CX-club participeren in de organisatie van dit initiatief.

Om het thema van dit jaar, ‘Citroën, Kunst en Design', gestalte te geven, worden in de hal nabij de entree acht canvas doeken van twee bij een meter opgehangen met daarop de contouren van Oprons Citroën-creaties: de DS (derde neus), de SM, de GS en de CX – van elk twee doeken.

Op beide dagen start het designteam rond 11.00 uur om onder Oprons supervisie de contouren om te vormen naar automodellen van deze tijd. Na afloop van CitroMobile zullen de doeken waarschijnlijk worden verkocht of verloot zodat de participerende clubs daarmee uit de kosten komen. Meer informatie leest u op de website van CitroMobile: www.citromobile.nl.
 




Nieuwe advertentie
 
11/04/2011

Helaas, de banden zijn inmiddels verkocht! In het menu Advertenties is een nieuwe advertentie geplaatst (banden voor de Citroën SM te koop).



Nieuwe SublieM in aantocht
 
05/04/2011

De nieuwe SublieM, nummer 64 al weer, valt binnenkort bij de clubleden in de bus. Een beknopte preview van de inhoud staat in het menu Clubblad SublieM.

En met het verschijnen van dit nieuwe nummer, komt het voorgaande nummer weer beschikbaar om te downloaden. In pdf-formaat.
 
Alvast veel leesplezier toegewenst!



Onderdelen
 
16/03/2011

In de menubalk links is het menu Onderdelen toegevoegd. Hier treft u de laatste informatie over de verkrijgbaarheid van onderdelen, als ook onderdeellijsten en -prijzen van andere Citroën SM-clubs - voor zover deze onderdelen direct voor onze clubleden beschikbaar zijn. Vanwege het karakter van onze club staan hier geen commerciéle aankondigingen bij.



Citroën SM in de pers
 
16/03/2011

Het nieuwste nummer van het Nederlandse magazine Helden - nummer 8, het maart-nummer, van Frits en Barbara Barend - is geheel gewijd aan Johan Cruijff.

Natuurlijk komt daarin ook de Citroën SM aan bod. Naast een advertentie van Citroën met daarin een foto van de overhandiging van Cruijffs SM aan hem wordt Cruijff ook geïnterviewd over auto's. De belangrijkste wetenswaardigheid: 'alleen jammer dat de airco precies boven de asbak zat', aldus Cruijff die in die tijd nog rookte.

Meer publicaties over de SM in 'de bladen' van het afgelopen jaar en de jaren daarvoor treft u in het menu Publicaties. Komt u zelf een publicatie tegen die nog niet op onze site staat, laat het ons weten!
 


 
Nieuw boek over de Citroën SM
 
15/03/2011

Eind 2010 is er een nieuw Franstalig boek over de Citroën SM verschenen van de hand van onafhankelijk autojournalist Thibaut Amant met als titel 'le dernier vaisseau français' - vrij vertaald 'het laatste Franse schip'.

Het boek van 160 pagina's bevat weinig nieuws, de bekende foto's - in kleur en zwartwit, maar mag toch niet ontbreken in uw Citroën SM-verzameling. De uitgever is de bekende Franse autoboekenuitgever Etai.

Het is in Nederland eenvoudig te bestellen bij ASN voor € 44,95 (klik hier voor de directe link). Meer boeken over de Citroën SM vindt u in het menu Literatuur.



Algemene Ledenvergadering vindt plaats op 13 maart a.s.
 
12/02/2011

De Algemene Ledenvergadering 2011 wordt gehouden in Hotel Van der Valk Den Haag-Wassenaar, aan de Zijdeweg 54 (2245 BZ) in Wassenaar. Zondag 13 maart aanstaande worden alle leden uitgenodigd de ALV bij te wonen. Deze start om 14.00 uur, vanaf 13.30 uur wordt u ontvangen met koffie.

Op loopafstand van Hotel Van der Valk Den Haag-Wassenaar bevindt het automuseum Louwman zich. Dat is 's ochtends geopend vanaf 10.00 uur, ook op zondag. Meer informatie over dit museum vindt u op hun website: www.louwmanmuseum.nl. Wellicht dat een bezoek aan het museum de moeite waard is voorafgaand aan de ALV.
 
Kijk in het menu Evenementen om de volledige uitnodiging voor leden te bekijken. Bovendien, alle leden hebben de uitnodiging ook per post toegezonden gekregen, inclusief de bijbehorende bijlagen. Hopelijk tot de 13e!




Citroën SM in de pers
 
11/02/2011

In het meest recente nummer van het Nederlandse automagazine Chicane (nummer 3 van de periode december 2010 - maart 2011) staat een artikel over de Citroën SM. Deze Belgische SM van een voormalig clublid wordt gebruikt voor een rit door België voor het proeven van... bier.

Een vermakelijk artikel met de Citroën SM in een hoofdrol.

Meer publicaties over de SM in 'de bladen' van het afgelopen jaar en de jaren daarvoor treft u in het menu Publicaties. Komt u zelf een publicatie tegen die nog niet op onze site staat, laat het ons weten!
 



Nieuwe advertentie
 
01/02/2011

In het menu Advertenties is een nieuwe advertentie met foto geplaatst (Citroën SM te koop).



Nieuwe data evenementen
 
20/01/2011

Er is een aantal nieuwe data toegevoegd bij de evenementen in 2011. Zo is de exacte datum van de ALV bekend, is er een verlate voorjaarsmeeting ingepland die gecombineerd wordt met een historisch weekend voor Franse auto's en weten we wanneer het najaarsevenement plaatsvindt. Deze laatste zal een volgas-toerrit worden door Duitsland. Bekijk alle data in het menu Evenementen.



Brezjnev-SM op Rétromobile
 
19/01/2011

Gisteren is de Brezjnev-SM vanuit de garage van Classic Jaap in Dalfsen op transport gegaan om tentoongesteld te worden op Rétromobile in Parijs (van 4 tot 6 februari a.s.). Hm, misschien hadden wij de auto er wel gewoon heen gereden.

De Stentor deed in hun krant en op hun website (met filmpje) verslag van de voorbereiding van dit toch wel bijzondere transport. U kunt het artikel hier lezen. Met dank aan clublid Marc Hopmans voor de tip!




Nieuwe advertentie
 
18/01/2011

In het menu Advertenties is een nieuwe advertentie met foto's geplaatst (Citroën SM te koop).



Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!
 
22/12/2010

Namens de Citroën SM Club Nederland wensen wij al onze leden en liefhebbers van de Citroën SM heel fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe.



 
Mailinglist
 
21/12/2010

Deze site wijzigt niet elke dag, daarom bieden wij u de service van een mailinglist: elke keer als er belangrijke aanpassingen worden gedaan (bijvoorbeeld over nieuwe evenementen, of een nieuwe uitgave van het clubblad) sturen wij u automatisch een mail. U kunt uzelf daarvoor in het menu Mailinglist inschrijven, uitschrijven gaat via datzelfde menu. Simpel en snel.



Nieuwe SublieM in aantocht
 
14/12/2010

Het laatste nummer van dit jaar (63) gaat vandaag naar de drukker en valt dus binnen een dag of tien bij u als clublid in de bus. Als de post haar werk doet. Een voorproefje van de inhoud leest u hier: SublieM 63.

Heeft u interessante bijdragen voor ons clubblad, laat het ons weten via het menu Contact.

mocht u (oude) nummer(s) van SublieM willen nabestellen, dan kan dat ook via hetzelfde menu.
 


 
Citroën SM in de pers
 
13/12/2010

In de nieuwste uitgave van magazine CitroExpert van november/december 2010 (nummer 84) een uitgebreid verhaal over de Citroën SM in Amerika. Een fraai artikel met veel foto's van de beruchte SM-modellen zonder glazen front en met dubbele koplampen (als gevolg van de Amerikaanse wetgeving destijds).

Daarnaast een artikel over de viering van 40 jaar SM in de Verenigde Staten, met tien SM's. Samen met SublieM - in aantocht - dus altijd leuk leesvoer voor de kerstdagen!



Museum en tijdschrift over Flaminio Bertoni
 
24/11/2010

Iedere Citroën-liefhebber kent de beroemdste modellen van Citroën; de 2CV, HY, Traction Avant, DS. Het creatieve genie achter het design van deze beroemde automobielen was de beeldhouwer en ontwerper Flaminio Bertoni. Hij heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de – letterlijk – bijzondere profilering van het merk Citroën.

Ook heeft hij een aanzet gegeven tot het ontwerp van de Citroën SM. Onlangs is er een museum geopend (Varese, Italië) en wordt er een tijdschrift uitgegeven over Bertoni. In het huidige nummer staan zelfs delen van nog ongepubliceerde memoires van Robert Opron, de uiteindelijke schepper van de SM.

Lees meer erover in dit persbericht: 2010-persbericht-bertoni.pdf of via de website www.expo-bertoni.com.
 


 
Nieuwe publicaties
 
5/11/2010

Dankzij Jaap Kila is de site verrijkt met veertien nieuwe covers van publicaties over de SM uit de periode 1970 tot en met 2009. U vindt ze in het menu Publicaties. Heeft u een (oud) tijdschrift met daarin een publicatie over de Citroën SM, mail ons dan de gegevens zodat wij dit overzicht kunnen aanvullen.




Nieuwe advertentie
 
4/11/2010

In het menu Advertenties is een nieuwe advertentie met foto's geplaatst (Citroën SM te koop).



Internationale Citroën SM Club-meeting 2011 (2)
 
4/11/2010

Inmiddels is het vrijwel definitieve programma en het inschrijfformulier voor de Internationale Citroën SM Club-meeting van 2011 (Venetié, Italië ) gereed . Het vindt plaats van 10 tot en met 12 juni 2011, dat was al bekend en in het menu Evenementen treft u nadere informatie over het programma en de kosten.
 


 
Mailinglist
 
13/10/2010

Deze site wijzigt niet elke dag, daarom bieden wij u de service van een mailinglist: elke keer als er belangrijke aanpassingen worden gedaan (bijvoorbeeld over nieuwe evenementen, of een nieuwe uitgave van het clubblad) sturen wij u automatisch een mail. U kunt uzelf daarvoor in het menu Mailinglist inschrijven, uitschrijven gaat via datzelfde menu. Simpel en snel.


 
De nieuwe SublieM is in aantocht
 
13/10/2010

 
De nieuwe SublieM, nummer 62, valt eerdaags bij u in de bus.Na het extra dikke jubileumnummer ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Citroën SM, nu weer een regulier nummer.

Lees hier alvast een voorproefje: SublieM 62. De nieuwe SublieM is pas te downloaden in pdf-formaat als de volgende weer verschijnt (december 2010).
 
Voor het eventueel (na)bestellen van uitgaven van SublieM kunt u contact opnemen met het bestuur via het menu Contact.


 
Internationale Citroën SM Club-meeting 2011
 
5/10/2010

De Internationale Citroën SM Club-meeting van 2011 wordt gehouden in Venetié, Italië - uiteraard georganiseerd door de Italiaanse Citroën SM Club. Het vindt plaats van 10 tot en met 12 juni 2011. In het menu Evenementen treft u nadere informatie over het programma en de kosten.


 
Nieuwe advertentie
 
5/10/2010

In het menu Advertenties is een nieuwe advertentie van een clublid geplaatst.


 
Citroën SM Toertocht in de regio Utrecht (2)
 
5/10/2010

In vervolg op onderstaand bericht: zondag 17 oktober starten we met de najaarsrit gevolgd door een lunch. Vertrek- en aankomstlocatie zijn in Loosdrecht. De ontvangst is om 11.00 uur, waarna de rit om ca. 11.30 uur aanvangt. Na de rit is er een gezamenlijk lunch dus geef u op!

 
Citroën SM Toertocht in de regio Utrecht
 
8/9/2010

Zondag 17 oktober a.s. is er weer een clubmeeting en wel in de regio Utrecht. Het centrale verzamelpunt en de starttijden volgen nog, maar noteer alvast de datum in uw agenda want er is een fraaie route uitgezet. Aanmelden kan sowieso alvast, via het menu Contact. Zet even in het opmerkingsveld 'Aanmelding 17 oktober' en met hoeveel personen u wenst te komen, u krijgt daarna spoedig bericht.


 
Concours d'Élégance in paleis Het Loo
 
11/8/2010
 
Op 4 en 5 september aanstaande vindt voor de 9e keer het Concours d' Élégance ‘Paleis Het Loo' te Apeldoorn plaats. Dit topevenement, dat uitgroeide tot Neerlands meest bezochte klassieke automanifestatie, omvat zoals men zelf zegt ‘wederom een programma waar zelfs de meest verwende connaisseurs van zullen watertanden'. Dan moet er haast wel een Citroën SM staan, nietwaar?

Om toegang te verkrijgen tot het evenement kunt u een kaartje kopen bij de kassa. De toegangsprijs bedraagt 20 euro, maar via de FEHAC is er een kortingsbon van 2 euro beschikbaar. Meer informatie over het Concours d'Élégance te Apeldoorn vindt u op de website www.concourselegance.com.

 

 
Voetballers en hun (inmiddels klassieke) auto's
 
15/7/2010

Het digitale en onregelmatig verschijnende blog Limozine.nl publiceerde onlangs een interessant artikel met smakelijke foto's over voetballers van weleer en hun toenmalige auto's onder de titel Players & Playboys. Het artikel leest u hier.



40 jaar Citroën SM groot succes
 
29/6/2010
 
Bijna 50 Citroën SM's zijn er geteld, alle bijeengekomen op zaterdag 26 juni jl. Ongetwijfeld droeg het bijzonder mooie weer bij aan deze hoge opkomst. Alle SM's van eigenaren die dat wensten, zijn gefotografeerd, de resultaten vindt u in het Fotoalbum. Wilt u een foto nabestellen, al dan niet ingelijst? Op de pagina 40 jaar Citroën SM - fotoshoot leest u hoe dit te doen.
 
De redactie van het Clubblad SublieM is uiteraard benieuwd naar uw foto's: stuurt u ze in? De fraaiste zetten we ook in het fotoalbum zodat ze ook voor anderen beschikbaar zijn.




Citroën SM-club op BNR Nieuwsradio
 
21/6/2010
 
Het 40-jarig bestaan van de Citroën SM gaat niet onopgemerkt voorbij. Afgelopen zaterdag haalde de SM de Telegraaf - met de aankondiging van het 40 jaar Citroën SM-evenement in Teteringen en komende donderdag om 14.30 uur gaan we live op de radio bij BNR Nieuwsradio. Voorzitter Peter Snoeker zal er vertellen wat u al weet: waarom de Citroën SM zo speciaal is. De presentatie is in handen van autofielen Bas van Werven en Carlo Brantsen, die gezamenlijk de De Nationale Autoshow voor hun rekening nemen, naar hun zeggen 'Het enige autoprogamma waar u de auto's niet ziet, maar er alles over hoort'. Mocht u de uitzending missen dan kunt u die hier beluisteren, en hier vindt u alvast de gehele inhoud van de uitzending.
 
Update: nu ook op de website van Carros.
Nog een update: nu ook op de website van TopGear Magazine.
En nog een update: nu ook op Automobiel Management.




Update II: Viering 40 jaar Citroën SM
 
14/6/2010

Noteer alvast in uw agenda: zaterdag 26 juni vieren we 40 jaar Citroën SM.

Iedereen met een Citroën SM - of u nu wel of geen clublid bent, wel of niet in Nederland woont - is welkom. Ons doel is om zoveel mogelijk SM's bijeen te brengen, erover te praten, naar te kijken, van te genieten. Dus laat alvast de ontsteking afstellen, verricht nog even het herstelwerk dat al jaren aan de SM had moeten gebeuren, tank haar vol en kom haar laten zien.

Het evenement wordt gehouden bij restaurant Het Middenhuis in Teteringen, nabij Breda. Daar is ruimschoots parkeerplek voor veel SM's en daar kunt u uw SM professioneel laten fotograferen. En nog meer, dat leest u hier: 40 jaar Citroën SM.
 
 


Citroën lanceert nieuwe SM
 
14/6/2010

Volgens de doorgaans zeer goed ingevoerde Italiaanse krant La Repubblica toont Citroën op de Autosalon van Parijs dit najaar de opvolger van de SM - toevallig precies 40 jaar na de introductie ervan. Het gaat om een hybride coupé die gebaseerd is op het (toekomstige?) platform van de C5 of C6. Naast een accupakket wordt deze SM waarschijnlijk uitgerust met een dieselmotor, goed voor naar schatting 200 pk. Volgens La Repubblica wordt het geen echte sportwagen, maar een comfortabele coupé in de lijn van de huidige SM. Wordt hopelijk, met bevestigingen van Citoën zelf, vervolgd. Het originele artikel vindt u hier. Of zou het om een aangepaste Citroën Survolt gaan (zie hieronder)?
 

 



Clubmeeting Conservatoire de Citroën
 
4/6/2010

Op vrijdag 10 september a.s. kunnen de leden van de Citroën SM Club Nederland een bezoek brengen aan het Conservatoire de Citroën, nabij Parijs. Lees de details over dit bijzondere evenement hier: Conservatoire de Citroën.


 
Nieuwe SublieM in aantocht
 
21/5/2010
 
De nieuwe SublieM valt eerdaags bij u in de bus. Een extra dik jubileumnummer ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Citroën SM. En om dat nog eens extra te vieren, ontvangen alle leden bij de SublieM een kleine attentie als herinnering aan 40 jaar Citroën SM.
 
Lees hier alvast een voorproefje: SublieM 61. De nieuwe SublieM is nu ook te downloaden op die pagina's.
 
Voor het eventueel (na)bestellen van uitgaven van SublieM kunt u contact opnemen met het bestuur via het menu Contact.


 
Video-impressie CitroMobile 2010
 
18/5/2010

CitroMobile gemist? Geen nood, we hebben de filmpjes nog. Dit jaar werd CitroMobile voor de laatste keer in de Utrechtse Veemarkthallen gehouden - met als thema 'Citroën en milieu' -, volgend jaar vindt CitroMobile plaats op het oude Floriade-terrein in Vijfhuizen (NH) op 7 en 8 mei. Bekijk hier de video's: CitroMobile 2010.


 
Reminder: Amicale Citroën International-evenement op 24 en 25 april 2010
 
14/4/2010

Dit jaar wordt het ACI-evenement gehouden op het circuit van Zolder in België onder de naam 'Citroën Story'. Op 24 en 25 april komen vele klassieke en moderne Citroëns en Panhards bijeen in België en daar kunt u ook bij zijn. Alle informatie treft u op www.citroenstory.org.



Reminder: Internationale Citroën SM Club-meeting start op 21 mei 2010
 
14/4/2010

Reims, in de Champagnestreek, vormt het decor voor de jaarlijkse internationale Citroën SM Club-meeting. Omdat de SM dit jaar 40 jaar bestaat, is het logisch dat het land van herkomst ook het organiserende land is voor deze meeting. De Franse Citroën SM-club nodigt SM-bezitters dus ook van harte uit dit bijzondere evenement bij de te wonen.
 
Helaas biedt de Franse clubsite nog geen informatie over dit evenement maar het inschrijfformulier geeft een beknopte weergave van het programma.


 
Webshop is actief
 
13/4/2010

Vanaf vandaag is de webshop actief op de site. Nog niet alle artikelen van de club staan er in, die volgen zo spoedig mogelijk. Het aanbod vindt u in het menu Webshop.
 

 
Citroën SM met V8 belicht
 
7/4/2010

In de nieuwste CitroExpert van maart/april 2010 wordt uitgebreid aandacht besteed aan Rétromobile, en ook hier komt - naast de SM Présidentielle - ook de Citroën SM met V8-motor aan bod. Het gaat volgens de schrijvers over de originele Maserati V8 die bedoeld was om de latere Quattroporte II mee aan te drijven en waarmee ingenieur Giulio Alfiéri (zie ook het menu Specials), nadat de V8 in een SM gebouwd was, kon testrijden. De originele SM waarin die V8 zat, bestaat niet meer - de V8 is bewaard gebleven en nu weer ingebouwd door de Franse Citroën SM-specialist Daunat Clâssique. En wel in een exemplaar met dezelfde kleur als destijds. Binnenkort worden de eerste rijtests verwacht in Franse klassiekerbladen, want ook wij zijn zeer benieuwd naar de prestaties van dit blok. Meer informatie over dit nummer van CitroExpert vindt u hier.
 
 

 
Nieuwe publicaties over de Citroën SM
 
2/4/2010

De Franse tijdschriften Citromania en Citropolis publiceren beide in hun maart-nummer van 2010 over de SM. Citromania (nummer 28) belicht de 35e Rétromobile met een aantal foto's van de SM, de 13e Historische Rally van Monte-Carlo waaraan ook twee SM's deelnamen en een SM met groen leren bekleding die daarmee standaard geleverd zou zijn. En dat terwijl Citroën klanten alleen de keuze bood tussen Noir en Tabac.

Citropolis (nummer 79) pakt ook uit met Rétromobile waarbij een replica van de Présidentielle aan bod komt (bouwkosten rond de 480.000 euro, geveild voor 155.250 euro) en een SM met V8-motor.

 

 
Citroën SM in fraaie muziekclip [update]
 
1/4/2010

Niet nieuw, wel heel fraai: de Noorse band Kaada maakte een fraaie muziekclip van hun nummer 'No you don't' met de Citroën SM in de hoofdrol. Bekijk en beluister de clip hier: Citroën SM in Noorse videoclip.


 
Jay Leno en zijn Citroën SM (video)
 
1/4/2010

Dat de Amerikaanse talkshowhost en autoverzamelaar Jay Leno een Citroën SM bezit, wisten we al. Hij heeft er ook twee leuek videoclips van gemaakt. Bekijke ze hier: Citroën SM en Jay Leno.


 
Drie filmfragmenten van de Citroën SM Rallye
 
1/4/2010

Op YouTube vonden we drie filmfragmenten van de Citroën SM Rallye, twee daarvan zijn redelijk bekend (Rally du Maroc), een was ons nog onbekend. De filmpjes zijn te bekijken via het menu Citroën SM Rallye.


 
Meeting bij 'Classic' Jaap van de Broek groot succes
 
1/4/2010

De meeting bij 'Classic' Jaap van de Broek in Dalfsen van 27 maart jl. was een groot succes. Ruim dertig leden woonden de technisch georiënteerde meeting bij. In het menu Fotoalbum treft u een korte impressie in beeld. De foto's zijn afkomstig van clublid Jan-Paul, waarvoor dank.



Technisch evenement op zaterdag 27 maart 2010 bij 'Classic' Jaap van de Broek in Dalfsen
 
18/3/2010

Zaterdag 27 maart a.s. (niet 28 maart zoals eerder in de kop van dit artikel stond) wordt het technische evenement gehouden bij 'Classic' Jaap van den Broek in Dalfsen. Zie ook het menu Evenementen. Daar leest u ook hoe in te schrijven.

 
Roadtest van de Citroën SM op YouTube
 
10/1/2010
Bekijk deze Engelstalige film van de SM op YouTube. Gewoon, leuk om te zien hoe Britten dat doen...