Nieuwsarchief

Over de club Clubblad SublieM Lid worden  Bestuur Nieuwsarchief Adverteerders SublieM
  
 
Dit is het nieuwsarchief van de CitroŽn SM, de club en evenementen. Het laatste nieuws vindt u op de Homepage.


BBQ 2015: foto's
06/07/2015
 
 
 Een impressie van deze geslaagde dag is te vinden in ons fotoalbum
 
 
   arrangement bij Batavia stad
 

BBQ 2015: Verborgen Tuinen en Vergane Glorie  (Voorst, 27/6 vanaf 10:30)
17/05/2015
 
 
 
Voor zaterdag 27 juni hebben Rob Kruijff, Luco Fokkert en Wouter van den Berg een mooie rit georganiseerd voorafgaand aan de jaarlijkse BBQ. De rit voert dit keer over beboste kronkel weggetjes, weidse heidevelden en kaarsrechte polderwegen van het liefelijke Voorst in Gelderland naar de Bataviawerf in Lelystad.
 
Het trefpunt: we verzamelen tussen 10:30 uur en 12:00 uur in Voorst bij de Verborgen Tuinen van Bert Loman, Klarenbeekseweg 5a, 7383 EA Voorst (www.deverborgentuinenvoorst.nl), waar we welkom worden geheten met koffie en een Geldersche lekkernij.
 
Parkeren: bij de tuinen zelf is onvoldoende gelegenheid en daarom mogen we onze divaís parkeren op de parkeerplaats van het nabijgelegen van Pannenkoekhuis Voorst, Wilhelminaweg 2, 7383 CA Voorst.
 
De Verborgen Tuinen: wat vijftien jaar geleden klein als hobby begon is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk bekende

attractie voor tuin- en kunstliefhebbers. De tuin is ongeveer 1500 m2 groot en is opgedeeld in een aantal kleinere tuinen. Deze tuinen zijn hoofdzakelijk met vaste planten beplant. De tuinen zijn door hun opzet en variatie afwisselend en spannend. Er zijn veel leuke hoekjes en doorkijkjes gecreŽerd. In 2002 heeft de tuin landelijke bekendheid gekregen door de aandacht in het programma 'Tuinieren met kijkers' van SBS. De tuinen en de galerietjes met kunst van Bert en andere plaatselijke kunstenaars zijn op eigen gelegenheid te ontdekken tussen half elf en twaalf uur.

Nb: honden zijn helaas niet toegestaan in de tuinen.

Op weg

Na ons verzamelpunt gaan we op weg. De rit start uiterlijk om twaalf uur in westelijke richting en voert o.a. langs kasteel Ter Horst in Loenen. Omstreeks 1557 liet de Arnhemse burgemeester Wijnand Hackfort het huis als buiten- en jachtverblijf bouwen. Zeven generaties bleef het huis eigendom van de adellijke familie Hackfort. Het kasteel doet tot op de dag van vandaag dienst als woonhuis voor de eigenaren en hun familie, mevrouw Schoonderwoerd - van Voorst van Beest en haar zoon A.H.O. Russelman.
 
De huidige oranjerie werd vroeger gebruikt als graanschuur. Deze schuur stond er al voordat huis Ter Horst werd gebouwd. In die tijd diende deze schuur waarschijnlijk als kerk. Dit lijkt waarschijnlijk omdat kerklijsten uit 1557 aangeven dat er in het bisdom van Deventer een kerk stond op het landgoed van kasteel Ter Horst. De weg gaat verder in de richting van Hoenderloo langs het Ereveld Loenen, waar circa 3600 Nederlandse slachtoffers uit WO II begraven liggen. Langs bochtige beboste weggetjes komen we verder nog langs Wildpark het Aardhuis, een door Willem III gebouwde jachthut en gaat het verder in de richting van Vierhouten.


Picknick / borrel: via Harderwijk steken we dan over naar het nieuwe land. Voor Lelystad hebben de organisatoren nog een picknick ingelast met een hapje en een drankje. Het is de bedoeling vandaar gezamenlijk naar de werf te rijden. Daar is een bijzondere parkeerplaats gereserveerd voor onze bolides tegenover de ingang, bij Nieuw Land.
 
Rondleiding werf en BBQ: om 16:00 start de rondleiding door een of meerdere enthousiaste vrijwilliger(s) en aansluitend staat in de taverne ons BBQ buffet aangericht!
 
Meld je aan: het belooft een afwisselende dag te worden met voor ieder wat wils en voldoende afwisseling ook voor de divaís. Deelname aan de BBQ kost € 25 per persoon, drankjes zijn zoals gebruikelijk voor eigen rekening. De club betaalt de entree van de tuinen en de rondleiding op de werf. In verband met reserveringen verzoeken we je vriendelijk uiterlijk op 20 juni aan te melden via Suzanne Mirable.
 
                  
 
 

Bill Wyman: "it was so easy to drive!"  (Goodwood 26/6)
17/05/2015
 
De CitroŽn SM van ex Rolling Stones lid Bill Wyman wordt op 26 juni a.s. in Engeland geveild. De SM is in authentieke staat (op een 1983 Blaupunkt Melbourne MR 23 radio links naast het stuur na). De richtprijs lijkt mee te vallen (€48.000 - €55.000). Meer informatie op de website van Bonhams. De basgitarist uit zich daar zeer lovend over zijn SM, die hij overigens consequent als 'Maserati' betitelt. Wyman gebruikte de SM precies waar hij voor ontworpen is: lange ritten over het continent.
 
Wyman doet bij dezelfde gelegenheid ook een Mercedes-Benz 250 S (W108) van de hand. Die auto liet hij door de fabriek voorzien van 'privacy glas', volgens Wyman in 1966 een primeur voor Daimler-Benz. Achter het - in originele staat gelaten - getinte glas van zijn SM (topsnelheid 40 km/h hoger dan de 40 pk zwakkere 250 S), voelde Wyman zich kennelijk voldoende op zijn gemak.
 
 
Volgens een bron heeft Wyman's SM maar 45.000 kilometer gelopen en zou in 1980 door Wyman "veilig zijn weggezet".
 
     
 
      
 
Update na mailcontact met Bonhams:
 - het totaal aantal afgelegde kilometers met de SM bedraagt circa 45.000
 - de SM werd het laatst bereden door Bill in 1985.
 - Bill denkt dat de radio gemonteerd is in Londen in 1984, maar weet dat niet zeker.
 - Bill kan zich niet herinneren dat de auto ooit overgespoten is. Eerste lak dus, da's bijzonder!
 
Op de site van Bonhams zegt Bill dat de SM "is kept in pristine condition". Bij de internationale meeting in Vichy hoorden we van Brian Cass dat het gebruik van pristine voor een auto betekent dat z'n toestand zowel 'authentiek' als 'uitmuntend' is.
 
Het lot is inmiddels ook met meer foto's gepubliceerd (28 stuks), en de verkoopprijs bekend: https://www.bonhams.com/auctions/22723/lot/310/. De afgelezen kilometerstand bedraagt 58.683 km.
 
 

CitroMobile 2015
05/05/2015
 
CitroMobile zit erop. We kunnen terug kijken op een voor de club zeer geslaagd evenement. We hebben al ideeŽn voor volgend jaar, om de stand nog wat leuker te maken en nog wat dingetjes. Wellicht dat we dan de barbecue tot een clubevenement verheffen en niet alleen voor de manschappen en dat alles strak achter de borrel en de sluiting van de hal aan. Als het goed is, hebben we volgend jaar een heel mooie SM in een erg lekker kleurtje op de stand. Dat is als de eigenaar bij de aankomende spuitklus origineel blijft. Tot 27 juni !
 
 Brugdag 2015
19/04/2015
Op zaterdag 18 april 2015 heeft de eerste echte CitroŽn SM-club brugdag plaatsgevonden bij Renard Automobiles. Het was een mooie dag met een erg goede opkomst. De staat van de auto's is kennelijk goed. Van de bruggen is niet zoveel gebruik gemaakt en dus was er alle gelegenheid om lekker slap te lullen en onder de motorkappen te duiken. Heel leuk was ook het bijprogramma, de lezing van Jeroen over de throttle bodies, luister bijgezet door wat motormuiziek voor trompet van Weber en Alfieri. Bedankt René, Nard, Pien, Willem, Siree en Jeroen voor het mogelijk maken van deze dag.
 
Voor alle foto's klik hier
 
Van de jaarvergadering uit het DAF museum......
21/03/2015
 Jaarvergadering
22/02/2015
 
Het bestuur van de CitroŽn SM Club Nederland nodigt haar leden uit voor het bijwonen van de ALV van 2015, gecombineerd met een bezoek aan het DAF-museum en een borrel.
 

 
Datum : zondag 15 maart
Locatie : DAF-museum
Adres : Tongelresestraat 27 Eindhoven
 
Om 12.30 uur staan koffie, thee en een broodje klaar. Vanaf 13.00 uur start de ALV. We hopen om ongeveer 14.00 uur het museum in te kunnen gaan.
 

 
Voorbije evenementen...
07/12/2014
 
Van het technische evenement bij van Gompel in Eindhoven kunt u foto's bekijken in het fotoalbum van deze site.
 
  In Duitsland was het weer een leuk samenzijn. Sterke verhalen over PKís en over wat de gekende snelheidsmonsters op de rollenbank zouden doen, werden afgewisseld met bomen over een stedentrip door Frankrijk. We spraken ook over allerhande persoonlijke dingen en last but not least wat klets over de prijsontwikkeling van de SM, dat laatste in verband met wat er nog meer in de binnenkort verschijnende SublieM zal staan. Kortom weer een wel bestede ochtend en deel van de middag. Onze volgende date is het technische evenement op 1 november in Eindhoven bij onze leden Jan en Michel van Gompel. Daar zal de elektra van onze Divaís centraal staan.
 
 
 
 
 
 
foto's Robin Visser
 
     Nederlandse SM Wiki in de lucht!
02/11/2014
 
We hebben op onze clubsite een begin gemaakt met een SM Wiki in de Nederlandse taal. Deze is grotendeels gebaseerd op het werk van Ekkehart Schmitt van de Duitse SM club. Allereerst een leuk knutselwerkje voor deze Donkere Dagen: modificeer je instrumentenverlichting naar de kleur die CitroŽn in 1970 voor ogen had!
 
 
     

              

Technische meeting 1 november 2014
13/10/2014
 
Het thema van onze jaarlijkse technische meeting is: "De elektrische installatie van onze Diva's".
Tijd: 10.00 uur
Plaats: Autobedrijf van Gompel
Dirk Boutslaan 24
5613 LH Eindhoven.

 
 

Programma:
10:00 - 12:30 Technische uiteenzetting over de elektrische installatie van de Citroen SM.
12:30 - 13:30  Lunch, Brabantse koffietafel.
13:30 - De Citroen CX prestige "separation", speciaal gemaakt door Chapron op verzoek van cliŽnten, Jan heeft er 2.
Daarna: Vragen en antwoorden, we blijven tot ongeveer 15.00 uur.

 

Waar komt de elektrisch energie vandaan in een SM, wat zijn de gebruikers en via welke kabels en schakelaars loopt de stroom, dat is het thema dit jaar. Door te kijken van de aanmaak naar het gebruik van de elektrische energie, komt het complete elektrische systeem aan bod. U heeft altijd al willen weten hoe het elektrisch schema in elkaar zit en dus de installatie, en welke kabelbomen op dat schema  staan? Dat  komt allemaal aan bod, inclusief de belangrijkste storingsbronnen in de elektrische installatie. Een SM betrouwbaarder maken is dan ook een belangrijk aandachtspunt. We gaan dus ook in op de extra relais om de raamschakelaars en het contactslot te ontlasten.Vooropleiding in elektriciteit is absoluut niet nodig, interesse natuurlijk wel.

Aanmelding via email is gewenst !

 


     


Mosselrit naar Terneuzen   (Meerdonk (B), 12/10 om 10:00)
06/10/2014
 
 
De DS-SM Club BelgiŽ nodigt jullie uit op haar tweejaarlijkse Mosselrit naar Terneuzen!
 
Afspraak te Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) op zondag 12 oktober 2014, met mogelijkheid voor koffie, thee of frisdrank (ten voordele van Natuurpunt), uitreiking van het roadbook en vandaar een ritje van ongeveer 60 km naar Terneuzen.
 
Plaats van samenkomst is de "PanneweelĒ gelegen in de mooie natuur van het Zoete Waasland!  De Panneweel is een natuurgebied, beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt.
 
Samenkomst vanaf 10.00 uur, parking voorzien naast de dijk rechtover de ingang.
Adres : Natuurhuis Panneweel - Krekeldijk 2 - 9170 Meerdonk
 
Wegbeschrijving : op de E34 (Expressweg) Antwerpen Ė Knokke afrit nr. 10 nemen (Sint-Gillis-Waas / Verrebroek) dan richting Kieldrecht / Verrebroek rijden, aan de rotonde 2de afslag richting Kieldrecht nemen.  Aan de eerste verkeerslichten (in Verrebroek) linksaf rijden richting Meerdonk = Sint-Laurentiusstraat, wordt verder de Ruiterstraat en dan Binnendijkstraat. Op de rotonde de 2de straat nemen = Zandloperstraat. Eerste kruispunt rechts naast de dijk rijden, er staat een bord met "PanneweelĒ = Krekeldijk blijven volgen tot natuurpunt.
 
Vertrek vanaf 10.45 uur naar Terneuzen, via landelijke wegen, indien gewenst kunnen we samen rijden, anderen kunnen individueel het roadbook volgen.
 
Prijs :  20,- € per persoon drank niet inbegrepen. Wie géén mosselen lust, kan vis kiezen.
 
Inschrijving : per mail : annie.verstraete1@gmail.com of telefonisch na 20.00 uur op 03/475.25.32 of 0479/39.57.40. Graag het aantal keren mosselen of vis vermelden !
 
De inschrijving is pas definitief, na ontvangst van het verschuldigd bedrag  voor 5 oktober 2014 op het rekeningnummer met IBAN-code: BE05 7381 1130 3175 & BIC:  KRED BE BB van de DS-SM Club Belgium met vermelding Mosselrit en aantal personen.
 
           
 
 
 Fahr  fahr  fahr  auf der Autobahn!   (Ottersum, 21/9 om 9:00)
30/08/2014
 
Op zondag 21 september 2014 gaat de CitroŽn SM-club weer Divaís uitlaten in de natuurlijke habitat en dat op een wijze waarvoor de auto is bedoeld: op de autobaan en hŠrd! We verzamelen om 9 uur stipt ĎBij Koosí. BIJ KOOS is een bijzondere ontmoetingsplaats in een oud dorspcafe. Een beetje anders dan gewoon. BIJ KOOS is een ProefLokaal, Theeschenkerij, Atelier en Gildekamer in één en wordt gerund door Dichterbij, een instelling die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Het wordt een bak koffie in stijl van de dag: snel. We hebben dan namelijk nog vrij Bahn.
 
 
De lunch is bij Bauer Wilm's. Hopelijk is het mooi weer zodat we net als andere jaren samen aan de grote tafel buiten kunnen zitten.
 
 
 
 
Om alvast inde sfeer te komen:
 
 
Verslag van de Citroen SM rit op 28 juni in Noord Holland met BBQ in Zandvoort!
07/07/2014
 
Afgelopen zaterdag 28 juni hadden de leden Luco, Wouter en Rob een toertocht georganiseerd in Noord Holland en het eindpunt was in Zandvoort waar de jaarlijkse BBQ werd gehouden.

 
 

De opkomst voor de toertocht was ongeveer 25 man. Vanwege het ontspannen karakter van de tocht waren de meeste leden met hun vrouw/vriendin gekomen. De sfeer zat er op het startpunt in de Rijp al goed in. Na de koffie en soep met broodjes zijn we vertrokken

 

Wouter, Luco en  ik zijn met de SM naar de sluizen van IJmuiden gereden en hebben daar alle deelnemers ontvangen. Het was er blijkbaar zo gezellig dat we de mensen op een gegeven moment bijna moesten wegsturen, om nog een beetje op tijd in Zandvoort aan te komen.

 


 
Bij club Mango hebben we met de deelnemers en een aantal mensen die jammer genoeg niet mee konden rijden een nog hele gezellige avond gehad.

   

Hopelijk vinden ook de andere deelnemers dat dit voor herhaling vatbaar is. Namens de organisatoren hartelijk dank voor jullie aanwezigheid.

 

 Kom naar de Citroen SM rit op 28 juni in Noord Holland met BBQ in Zandvoort!
29/05/2014
 
Samen met de andere Citroen SM rijders tour je door het afwisselende Noord Hollandse landschap, met verrassende hoogteverschillen, geniet je van pittoreske dorpen, verlaten vliegvelden en (bijna) vergeten burchten.  

Waar start de rit?
De ontvangst is bij Cafe Oudejans, tegenover de Waag, aan de Rechtestraat 106 in 1483 BE De Rijp.  

Ruime parkeerplaats aan de achterzijde van het cafe. Je wordt tussen 11 en 12 uur verwacht. Koffie en aansluitend broodjes met soep staan te wachten! De rit start ongeveer om 13 uur.   De Rijp was in de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend, dankzij de walvisvaart en later haringvangst. Door inpoldering van o.a. de Beemster werd het eiland waarop De Rijp ligt afgesloten van de Zuiderzee. Het dorp zelf is zeker de moeite van een bezoek waard!

Wat kom je allemaal onderweg tegen?

 
 

Zonder molens geen polders natuurlijk. Voor de bemaling van de Schermer waren 38 molens nodig. Deze zijn tot in  het begin van de twintigste eeuw in gebruik gebleven, waarna werd overgegaan op elektrische bemaling. Van de oorspronkelijk 38 zijn er elf overgebleven.  Een daarvan, aan de Noordervaart, is voor een paar Euro te bezichtigen

 
De rit voert daarna naar het pittoreske kunstenaarsdorp Bergen, langs het Auto Union Museum. Deze unieke privé verzameling Horchs, Audis en Wanderers is helaas niet open voor bezichtiging en zal ook nog maar 1x getoond worden, op 20 juli, waarna het museum definitief gesloten wordt. De grote vensters bieden echter ruim blik! Zie ook de documentaire van RTV NH van 2 april dit jaar: http://www.rtvnh.nl/nieuws/140722/Voor+het+laatst+genieten+van+oude+Duitse+autos+
   

Bunkers en verstopte hangars: het Mobilisatiecomplex Bergen

Vlak onder Bergen liggen, ogenschijnlijk willekeurig verspreid in de weilanden, aan aantal verlaten bunkers.: Het mobilisatiecomplex is eind jaren '50 aangelegd aan de rand van Bergen. Er was ook een landingsbaan. Het complex speelde een belang